Florența Necula: „Am rochii din hârtie făcute din cursurile mele de la facultate!”

Foto: Alina-Elena Vasiliu

Foto: Alina-Elena Vasiliu

Cum ai privi o femeie purtând pe stradă o geantă din hârtie? Dar o mireasă îndreptându-se spre altar cu un buchet de flori din hârtie în mâini?

În încercarea de a depăși stereotipurile și convenționalismul, tânăra focșăneancă Florența Necula propune o idee inedită tuturor celor care îndrăznesc să iasă din tipare, fără a deranja, totuși, priveliștea celor din jur. Ideea poartă numele de Paper Concept și a început timid, pe când tânăra era încă la facultate. Între timp, proiectul a luat amploare, iar astăzi Florența, cu cele două mâini dibace ale ei, creează rochii, poșete, plicuri, portofele și buchete de mireasă – toate din hârtie și din șervețele.

Deși este absolventă a Facultății de Geografie, Florența nu a profesat în domeniu niciodată, descoperindu-și înclinații mai degrabă înspre designul vestimentar. Până acum, creațiile ei au făcut furori pe podiumurile de modă pe care au fost prezentate și doar puține – prea puține! – au fost și cumpărate.

La cei 23 de ani ai ei, Florența are speranțe că va revoluționa ideea de obiecte vestimentare și accesorii din hârtie, pentru a le aduce de pe podium, pe stradă, printre noi. Are multe idei, mult entuziasm și multă disponibilitate de învățare și de muncă. Are însă și receptivitatea publicului?

 „Nu sunt designerul care desenează conceptul și apoi începe să lucreze.”

Alina-Elena Vasiliu: Cum s-a dezvoltat proiectul Paper Concept?

Florența Necula: Proiectul acesta a început acum trei ani de zile. Nu știam că o să se numească așa, inițial voiam să-i dau numele meu. Am început să

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

lucrez rochii și genți încă din timpul facultății. Mă duceam la facultate și, când mă întorceam, mai meșteream câte ceva acasă. Și cam așa mi-am făcut eu portofoliul. Când am terminat facultatea, am adunat toate pozele, de la toate evenimentele, și am făcut site-ul www.paperconcept.ro. Practic, acesta e portofoliul, de trei ani de zile, de când am început nebunia asta. Toate s-au concretizat într-un proiect, care sper să ia amploare, pentru că, acum, după ce am terminat facultatea, chiar îmi doresc foarte mult să merg pe asta.

Mi-am pus întrebarea: „Am terminat. Acum ce fac? Îmi place să lucrez în turism? Nu-mi place!” Și, dacă-mi place, aș lucra, dar aș lucra pentru ceea ce pot, nu pentru ceea ce vor alții. Revenind la Paper Concept, am ajuns la concluzia că pot să îmbin până și turismul cu asta. Am niște foste colege care au fost cu mine la un curs de manager pe care l-am urmat, care au propriile pensiuni și hoteluri și vor să le fac decorațiuni interioare din hârtie. Acum, mergem și pe partea de nunți; am foarte multe prietene care mă sună să le fac buchete, să le fac aranjamente.

Sper să ia amploare, pentru că e un proiect ecologic, în primul rând, care duce ideea de eco la nivel de fashion și de design profesionist. De foarte multe ori, am văzut tot felul de lucruri eco, dar făcute la rece și fără să exprime ceva. Însă când vezi rochiile mele, zici că sunt reale. Eu vreau totdeauna să uimesc prin ceea ce fac.

Unde ai învățat să faci obiectele acestea din hârtie?

Nu e foarte dificil, ideea e că trebuie să ai foarte multă răbdare. Sunt foarte mulți care încep o geantă, dar nu o termină, pentru că sunt foarte multe etape, iar etapele finale, în care trebuie cusută geanta, sunt cel mai greu de deprins de pe Internet. Dacă nu ai un profesor care să-ți zică exact ce să faci, e mai greu. Având în vedere că eu am un pic de simț artistic, m-am descurcat, a fost foarte simplu pentru mine. Oricum, și eu am început de jos, primele mele genți erau din carton, din ziare, nu erau finisate… Dar a fost wow pentru toată lumea! Am clienți care-mi spun: „Uite, și acum mai am geanta aia pe care ai făcut-o tu la început!”.

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

De unde te-ai inspirat?

La rochii, nu mă inspir, eu pur și simplu am bucățile de material, de tul, baza, și o așez pe un manechin, după care mă gândesc cam ce ar merge, ce-aș putea să fac, ce fel de flori aș putea să fac și cum să curgă… Și după aceea, ușor-ușor, încep să lucrez pe ea și-mi vin ideile pe parcurs, lucrând. Nu sunt designerul ăla care desenează conceptul și apoi îl pune pe perete și-ncepe să lucreze. Am la sediu un model de rochie pe care am făcut-o din șervețele. Am și unele rochii făcute din cursurile mele de la facultate! Cele colorate erau din reviste din astea pe care le primim în poștă zilnic și care vin în ditamai teancurile.

Arta la prețuri modice

E căutată moda aceasta neconvențională în Vrancea?

Sincer, în Vrancea, nu are așa de multă amploare, pentru că oamenii nu prea știu. Cei care știu sunt prieteni de-ai mei. Într-adevăr, sunt foarte multe tinere care vor să-și facă ședințe foto, nebunii din astea cu rochiile… Dar eu cred că încă e mic proiectul și încă nu a reușit să pătrundă pe piață încât să strângă publicul pe care noi îl vrem.

Cine te ajută în acest proiect?

Colecțiile de genți le-am făcut cu mama mea. Acum lucrez singură la ele, pentru că mama nu mai poate să lucreze. Mai am o gașcă de tineri de la liceu, care știu și ei să lucreze și fac o parte din etapele de producție, după care eu continui până la finisarea genții. Facem asta ca să scutesc din timp, că, până la urmă, asta e și problema: toate cer foarte mult timp; materialele nu sunt așa scumpe.

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

Ce prețuri au gențile pe care le faci?

Prețurile pornesc de la 35 de lei – portofelul – până la 180 – gențile mari, cu mânere. Sunt niște prețuri foarte mici. Dar am considerat că, deocamdată, până crește brandul, trebuie să punem niște prețuri accesibile.

Te-ai gândit să-ți deschizi un magazin?

Da, dar nu e cea mai bună afacere. E foarte mare birocrația și sunt foarte multe taxe. Într-adevăr, este foarte bine să ieși cu produsele la vedere, să poată omul să le ia în mână, să vadă cum sunt, dar, în același timp, costă foarte mult chiria și, până o să ajungem să avem vânzări să ne scoatem banii, investiția este foarte mare. Deocamdată, cred că o să facem un showroom aici, la sediu. Am făcut o colaborare cu o tipă care face rochii, brandul se numește Babiole. E tot din Focșani, are 24 de ani și a terminat o facultate care n-are nici o treabă cu designul. O să-și aducă și ea niște haine aici, o să fie și gențile și sperăm să facem un eveniment de lansare. Sperăm să vină oamenii, să vadă și alt fel de produse.

„Nu fac produse de dragul de a le face”

Mai face cineva ceea ce faci tu?

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

Genți din hârtie mai sunt, se mai fac. Însă, în ceea ce privește designul, contează foarte mult să fii tu creatorul brandului și să te identifice oamenii cu ceea ce faci. De exemplu, avem colecția cu motive tradiționale românești – n-o să găsești nicăieri așa ceva. Sau sunt gențile cu fundul rotund – și alea, tot la fel, sunt niște produse pe care le-am făcut în ideea de a mă diferenția de ceilalți de pe piață. Și am făcut produse pentru mine în primul rând, ceea ce-mi place mie să port și ce cred că ar putea să poarte și alții. Nu le fac de dragul de a face.

Tu porți gențile tale?

Le port, pentru că e un plus de imagine, în primul rând. În al doilea rând, sunt foarte încăpătoare.

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

Dar sunt și rezistente? Te gândești că, fiind din hârtie, ar putea părea fragile.

De fiecare dată când le spun oamenilor că sunt din hârtie, rămân un pic sceptici. Hârtia este plastifiată, nu este hârtia mată. Dacă era hârtia mată, într-adevăr, era foarte greu să poți să le porți în orice sezon și în condiții de umiditate. Dar gențile sunt plastifiate pe ambele părți, au căptușeală pe dinăuntru, adică e o geantă ca oricare altă geantă. Imită foarte bine lacul, foarte mulți îmi spun că par genți de piele lăcuită.

În câte show-uri au defilat rochiile din hârtie până acum?

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

Am avut în august anul trecut prima paradă cu rochii. A fost un eveniment cu rochii colorate și de mireasă, în care i-am avut ca parteneri pe cei de la Promenada Mall din Focșani. Scena lor a putut fi demontată și montată ca un podium, era suficient de îngustă și de lungă, ca să vină ca un podium. Am avut zece rochii colorate și zece rochii albe, deci douăzeci de fete în total. Le-am ales pe sprânceană, am făcut preselecții. Am colaborat cu un salon și le-am făcut niște împletituri. Am încercat să punem amprenta foarte mult pe naturalețea lor, pentru că, de obicei, într-o paradă de fashion, se merge pe același tipar, chiar dacă fetele au trăsături diferite; prin machiaj, toate arată la fel și trebuie să iasă în evidență vestimentația. Eu n-am vrut să fac asta, am vrut să le pun în evidență și pe ele, ca modele, pentru că nu se știe niciodată dacă o poză din toate cele care au ieșit o să fie ok și poate o să meargă pe book. Am făcut parada asta acolo, a fost foarte faină! Și fetele au fost foarte încântate, și cei care au fost acolo au fost foarte încântați! M-au contactat, m-au felicitat…

Pentru mine a fost bine, pentru că a fost un suport de început pentru a face pagina de Facebook Paper Dresses și m-a ajutat destul de mult. După aceea, în noiembrie, a fost balul de la mine, de la Geografie, și le-am folosit la bal. Rochiile colorate le-am dus acolo și au fost foarte încântați colegii mei, chiar a fost ceva inedit pentru ei. Balul a fost într-un club unde erau în jur de 800 de oameni și a fost un plus pentru mine. Apoi, un bal caritabil tot într-un club, unde am făcut un show pentru a întregi programul artistic de-acolo; strângeam niște bani pentru un copil din Constanța care avea cancer. Ulterior, nu am mai fost la show-uri, pur și simplu le dădeam rochii fetelor, ca să-și facă singure book-uri. Am colaborat și cu Marta Popescu, care a făcut proiectul acela, „Iubesc…”.

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

Bănuiesc că rochiile din hârtie se deteriorează.

Da, ideea este că hârtia este ieftină, mai ieftină decât materialul, și poate fi înlocuită oricând. Marea majoritate a rochiilor nu par din hârtie, pentru că sunt făcute din bucăți foarte-foarte mici și totul e o construcție.

„Dacă lucrezi la nivel de artă, oamenii o să simtă că merită aprecierea”

Faci și buchete de mireasă. Au fost folosite la vreo nuntă sau au apărut doar în prezentări?

Foto: Alina-Elena Vasiliu

Foto: Alina-Elena Vasiliu

Buchetele am început să le fac de curând, pentru că am făcut un curs la București. Dacă încerci să faci un lucru uitându-te pe Internet, e foarte simplu: dai pauză, te pregătești. Dar nu știi exact de unde să-ți iei materialele, nu știi exact cum anume a făcut ca petala să arate cumva anume… Și am considerat că e o oportunitate să merg la un workshop, ținut de o tipă care ține astfel de workshop-uri în afară de ani de zile. Ea vinde numai în afară. A făcut workshop-urile în ideea de a se expune și în România. Am învățat acolo să fac anumite flori și mi s-a părut foarte interesant. Unele flori le-am inventat și eu, florile din origami sunt simplu de făcut. Ea folosește numai flori din hârtie creponată. Am făcut câteva buchete imediat după ce am învățat de la ea să fac și apoi am făcut, ușor-ușor, și altele.

Deocamdată, nu am nici un buchet luat pentru nuntă, dar sunt și „proaspete”, abia le-am făcut. Trebuie să le fac niște poze, să le pun pe site.

Alte proiecte pentru viitorul apropiat ai?

O să începem un proiect în colaborare cu salonul Kikoko. Avem acolo o tipă – Elena Prodan – care are cămăruța ei pentru cosmetică și acolo vrea ea să facă un ambient altfel și să-și răsfețe clientele cu tot de felul de aranjamente de genul ăsta. Și acum lucrăm chiar la chestia asta; o să îmbrăcăm oglinzile și anumite zone, cum ar fi țevile sau centrala, cu tot felul de crenguțe și flori, care sunt și ieftine și arată și foarte bine. O să fie ceva interesant, 3D .

Crezi că prinde genul ăsta de proiect – Paper Concept – la publicul din România?

Da, prinde! Mai ales în București, chiar acum, în mall-uri, se fac tot felul de nebunii din astea. Chiar tipa care m-a învățat să fac buchetele are proiecte la Sun Plaza și face rochii-gigant din hârtie. E un concept care e ieftin, comparativ cu cele de material, și are și volum. E altceva! Dacă faci proiectul la nivel de artă, într-adevăr oamenii o să fie mulțumiți și o să simtă că, de fapt, acolo, chiar s-a muncit și că merită aprecierea.

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s