Nausica Mircea: „Să muncești cu femeia este foarte greu!”

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Povestea Nausica Mode a început în 1999. Pasionată creatoare de haine pentru păpuși, încă din copilărie, Nausica Mircea și-a luat inima-n dinți și a pus bazele primei case de modă din Focșani – un oraș care, totuși, „nu poate înghite foarte multă modă”, după cum ea însăși mărturisește acum. Deși nu are studii în domeniu, ci este absolventă a Facultății de Drept, astăzi, creatoarea de modă croiește haine pentru cele mai pretențioase femei din țară și din lume, cu aceeași pasiune pe care o punea în fiecare împunsătură de ac pentru rochiile păpușilor ei din copilărie.

Actrița Alexandra Velniciuc nu se prezintă la nici un eveniment purtând altceva decât creațiile Nausicăi. De ani buni, de când s-a îndrăgostit de hainele ei, Alexandra merge periodic la Focșani, pentru a-și reînnoi garderoba. La fel ca ea, și alte personalități din România, al căror nume Nausica nu-l dezvăluie, păstrând ceva din confidențialitatea informațiilor dintre un avocat și clientul său.

În palmaresul ei, sunt adunate astăzi atâtea evenimente, încât nu le mai știe nici numărul. Portofoliul ei cuprinde participări la târguri internaționale, precum New Look of the Year, Model of the World, Romanian Fashion Day, C.P.D. Dusseldorf, Model of the Universe. La Bucharest Fashion Week a participat la fiecare ediție, din 2006 încoace.

Nici premiile nu au stat departe de Nausica; este, printre altele, câștigătoarea trofeului „Creațiile anului 2005 pentru cea mai bună colecție a unei mărci românești” și deținătoarea premiului „Femeile de succes ale anului 2005 la categoria mărci românești”. În 2009, a câștigat premiul pentru „Cel mai bun designer de prêt-à-porter” și pentru „Cea mai bună ascensiune”, la Romanian Fashion Awards. Anul trecut, Nausica Mode a realizat rochiile de seară pe care le-au îmbrăcat cele șaisprezece finaliste ale concursului Miss World România.

„Erau zile când nu deschidea nimeni ușa atelierului meu.”

Alina-Elena Vasiliu: Aveți pregătire de consilier juridic, dar sunteți mai degrabă consilier vestimentar. Ce v-a determinat să intrați în lumea modei?

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Nausica Mircea: De când eram copil, asta a fost ceea ce mi-am dorit să fac. Era visul meu: să am o casă de modă și să fac haine. Am avut curaj, pentru că a fost foarte, foarte greu. Dar eu sunt un om ambițios, optimist și nu renunț foarte ușor. Dacă-mi doresc ceva, merg până la capăt!

Ați pornit la drum în 1999, ca un atelier de creație pentru confecții de damă. Cum a început totul?

Am terminat Facultatea de Drept, am profesat o perioadă în domeniul meu de pregătire, apoi m-am întors la Focșani. Am început încet-încet, cu un atelier mic. Pentru lumea de aici, era ca o sperietoare: „Casă de modă! Wow! O să fie prețuri cumplite!”. Erau zile când nu deschidea nimeni ușa, când n-avea nimeni curajul să intre, dar, cu timpul, lumea a înțeles ce înseamnă conceptul, și-a deschis sufletul și a început să-mi treacă pragul. Acum au încredere că facem lucruri de calitate, că folosim materiale foarte bune, iar execuția este de bună calitate.

Am fost cunoscută și am fost invitată la foarte multe evenimente, la care ne-am descurcat cu brio. A urmat o serie de recompensări pe plan profesional, au venit și premiile. Am început să am curajul să ies la târguri în afara țării, la Paris, la Birmingham, la Dusseldorf, la Moscova. În scurt timp, am început colaborări mici, cu buticuri de-afară. Mi-am dat seama că ceea ce vreau să fac se înscrie în categoria produselor de lux și m-am axat foarte mult pe acest gen de activitate.

Să muncești cu omul și mai ales cu femeia este foarte greu, dar m-am mobilizat. M-am extins, suntem prezenți în mai multe orașe, vindem și afară…

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Ce vă inspiră în conceperea colecțiilor dumneavoastră?

Eu creez singură. Urmăresc totdeauna tendințele, sunt abonată la toate newsletter-urile și particip la multe târguri de profil și seminare. Mă orientez după tendințele de texturi și culori, apoi merg și-mi aleg țesăturile de la târgurile mari de profil. Facem comenzile, în general, la începutul anului, în ianuarie – februarie. Eu nu iau țesături din țară, ci fac comenzi din străinătate, pentru că prefer să ne distingem prin altceva, adică alte țesături decât cele de pe piața autohtonă, importate din India și China.

Credeți că vrâncenii apreciază asta?

Dacă m-aș fi limitat să mă gândesc doar dacă focșănenii apreciază, poate că nici nu mă gândeam să evoluez. Eu am urmărit să aprecieze toată lumea și să cresc. Ceea ce poate multă lume nu știe este că eu creez rochiile aici și le livrez de-a gata clienților din alte orașe, din alte părți ale țării. Focșaniul nu poate să înghită foarte multă modă, pentru că suntem un oraș în care industria confecțiilor este foarte dezvoltată.

Foto: Alina-Elena Vasiliu

Foto: Alina-Elena Vasiliu

Toată lumea știe să coasă o rochie acasă. Fiecare are un croitor în familie.

Cum aud oamenii de dumneavoastră?

Rochiile mele au fost cumpărate direct de pe podium, la evenimente. Au fost rochii purtate și cerute de vedete. Am ajuns să fac rochii pentru Timișoara, Brașov, Constanța. Anul acesta am avut foarte multe prezentări – unele sunt nemediatizate, așa cum sunt festivalurile mari de modă. Sunt și prezentări care au loc în cluburi, la evenimente mondene, cu invitații pentru un cerc restrâns de persoane. Anul acesta, am fost în aprilie la Fashion Week, am fost în iunie la Fashion Days în Strasbourg. Acestea sunt evenimentele mari, iar acum le așteptăm pe cele din toamnă. Cam așa află oamenii de Nausica Mode.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Alexandra Velniciuc, îndrăgostită de hainele Nausicăi

Ați câștigat, de-a lungul timpului, multe premii și în țară, și în străinătate. Care este premiul de care sunteți cel mai mândră?

Cele mai importante sunt premiile primite de la Fashion TV, care mi-au recompensat munca. Am câștigat „Cel mai bun designer în ascensiune” în 2009, premiu oferit de Fashion TV. Anul trecut, am luat premiul pentru „Cel mai bun designer ready-to-wear”, tot de la Fashion TV.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Actrița Alexandra Velniciuc vă poartă hainele. Cum ați început să colaborați cu ea?

A venit într-o zi la Focșani, a intrat în magazin, s-a probat cu rochiile și a spus: „Eu vă iubesc pentru ce faceți!”. Asta se întâmpla acum mulți ani. Ne-am împrietenit și de-atunci este clientul nostru constant. Toate rochiile pe care Alexandra Velniciuc le poartă la evenimente sunt creația mea. Ea doar sună și spune: „Am nevoie de o rochie!”. Iar eu îi fac rochia și o trimit. Nu face nici măcar o probă.

Există și alte personalități pe care le îmbrăcați la evenimente?

Da, există. Personalități din lumea politică, din lumea mondenă. Dar eu sunt un om discret și nu le dau numele.

Cărui tip de femeie vă adresați prin creațiile dumneavoastră?

Oricărui tip de femeie care are îndrăzneală și curaj. Am creat stilul multor persoane care s-au lăsat pe mâna mea. Femeile au posibilitatea să aleagă, să decidă ce-și doresc, dar clienții noștri s-au fidelizat și sunt aceeași. Sunt multe cereri extravagante, dar nu e obligatoriu să mă supun. Fiecare casă de modă își impune liniile și nu trebuie să accepte toate provocările. Eu sunt un om selectiv.

Foto: Răzvan Chirnoaga

Foto: Răzvan Chirnoaga

Bordo, muștar, albastru smarald – tendințele toamnei 2014

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Aveți o creație preferată?

Fiecare rochie îmi place în felul ei. Sunt atâtea rochii făcute de-a lungul anilor, încât pe unele din ele le-am și uitat. Sunt și rochii care mi-au plăcut foarte mult, sunt colecții pe care le-am iubit foarte mult. Una dintre ele este colecția 2013, din iunie, de la Bucharest Fashion Week. A fost colecția mea de suflet, pentru că mă întorceam la muncă după o perioadă în care am avut niște probleme de sănătate și am întrerupt activitatea. A fost o colecție făcută din tot sufletul.

Aveți un idol în modă?

Nu. Îmi place să-i admir pe cei care-au reușit, îmi place să le urmăresc evoluția. Pot să spun că-mi place Oscar de la Renta, îmi place foarte mult Carolina Herrera, îmi place extraordinar de mult Ralph Lauren. Sunt foarte mulți cei care-mi plac și al căror stil, pentru mine, este un etalon. Fiecare are ceva spectaculos și unic în felul lui.

Lucrați la vreo colecție acum?

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Nu, acum nu lucrez la nici o colecție, pentru că în perioada de vară sunt livrările de comenzi foarte mari. După 15 septembrie, începem să lucrăm la colecția pentru decembrie – ianuarie. Avem de făcut niște livrări în septembrie în Franța, așa că începem să lucrăm pentru acestea. La sfârșitul lunii ianuarie, voi merge la Săptămâna Modei de la Sofia, Bulgaria, și lucrez pentru o colecție acolo.

Care sunt tendințele din această toamnă?

În toamnă, cel puțin în ceea ce privește ținutele de seară, se poartă materialele foarte lucioase, rochiile foarte ample, brocarturile, rochiile cloș sau rochiile care îmbracă linia corpului. Se poartă în continuare paietele, broderiile, dantelele. Revin broderiile foarte fine și foarte strălucitoare. Pentru toamnă-iarnă, tendințele sunt de bordo, alb și negru, muștar, albastru smarald – astea sunt culorile predominante. Iar pentru primăvară, paleta cromatică este foarte deschisă: tonuri de roz, de alb.

Foto: Alina-Elena Vasiliu

Foto: Alina-Elena Vasiliu

Reclame

Un gând despre &8222;Nausica Mircea: „Să muncești cu femeia este foarte greu!”&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s