Alexandru Cosma: „Hei, salut! Pot să-ți fac o poză?”

Foto: arhivă personală

Foto: arhivă personală

Om: ființă superioară, socială, care se caracterizează prin gândire, inteligență și limbaj articulat (Dicționarul explicativ al limbii române, 1998). Omul i-a atras atenția lui Alexandru Cosma. De fapt, oamenii, în diversitatea lor, în unicitatea lor, în unitatea lor. N-a fost numai o pornire de a crea o variantă autohtonă a conceptului Humans of New York, ci și dorința de a-i cunoaște mai bine pe cei printre care ne strecurăm în fiecare zi la metrou, în autobuze, pe trecerea de pietoni, în cafenele, cluburi, mall-uri… peste tot.

Alexandru are 25 de ani și studiază Arhitectura. E originar din Ploiești, dar locuiește în Capitală din 2011. Bucuria de a face fotografii și-a materializat-o prima dată într-un proiect pe care l-a intitulat „Vama Nouă”, aluzie la noua față pe care a căpătat-o Vama Veche. De aici până la pagina Oameni ai Bucureștiului n-a mai fost decât un pas, despre care Alexandru povestește cu drag astăzi. La un an și o lună de la lansare, pagina are peste 78.000 de aprecieri, iar lumea distribuie în număr mare fotografiile pe care Alexandru le postează.

Prima poză a postat-o pe 26 februarie 2014, când s-a întors acasă după o bere cu prietenii. Ieșise ceva mai devreme în oraș, făcuse câteva fotografii și s-a gândit să debuteze cu una din ele. Subiectul era un tânăr care i-a mărturisit că nu-i place să meargă pe stradă când e întuneric. De atunci, Alexandru a continuat să posteze poze cu oamenii interesanți pe care-i vede pe stradă și care îi atrag atenția. La fiecare imagine, atașează un scurt text, o replică a personajului, de obicei, un gând, o idee, o reacție.

Pe lângă fotografia clasică, Alexandru Cosma mai practică și „Light painting”, adică „pictez cu lumină; e fun”, după cum mărturisește el însuși. Are și un site personal – www.fotocosmaalexandru.ro – unde pot fi găsite fotografii făcute de el cu diverse ocazii, dar și platforma www.oameniaibucurestiului.ro, care reunește imaginile postate și pe Facebook.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Alina-Elena Vasiliu: Pasiunea ta pentru fotografie a debutat cu „Vama Nouă”, o idee materializată într-o serie de fotografii din Vama Veche a zilelor noastre. Ce te-a inspirat?

Alexandru Cosma: Chiar îmi place în Vamă și am vrut să-mi pun la încercare pasiunea și să realizez ceva „consistent” în imagini. Cu proiectul acesta, am vrut să atrag oamenii prin atmosfera pe care am captat-o în poze, să-i fac să vină în Vamă. M-a inspirat dorința de a-mi pune la încercare pasiunea pentru fotografie. Îmi place că în Vamă există ceva ce îi dă vibe-ul acela. Îmi plac oamenii. Ei dau viață locului. Prin proiectul „Vama Nouă”, am vrut să le arăt oamenilor cum este în ziua de azi acolo, pentru că ei mereu spun că „Vama nu mai e ce a fost”. Am vrut să influențez o masă de oameni atrasă de genul de atmosferă pe care eu am captat-o în poză, să-i aduc din nou în Vamă. Am făcut, într-un fel, publicitate locului, dar și mie. Pentru că vreau să mă afirm ca fotograf în lume.

"Stau în pădure, dar nu aici în România, stau undeva în sudul Spaniei într-o pădure."  "Cu ce ocazie ai venit aici ?"  "Prieteni." (Foto: Facebook)

„Stau în pădure, dar nu aici în România, stau undeva în sudul Spaniei într-o pădure.” „Cu ce ocazie ai venit aici ?” „Prieteni.” (Foto: Facebook)

De unde a răsărit ideea proiectului „Oameni ai Bucureștiului”?

Când s-a terminat sezonul, mă întorceam în București, din Vamă, și voiam să fac și aici ceva, ca să promovez locul, dar și pe mine. Am descoperit Humans of New York. Am vrut, totuși, să fac ceva mai original și cea mai bună idee a fost să creez o comunitate doar de români, căreia să-i dau titlul în română, ca să n-o găsească străinii.

Cum alegi oamenii pe care vrei să-i fotografiezi? Ce trebuie să aibă deosebit?

Aleg oamenii dacă mi se pare că aș vrea să-i cunosc. Trebuie să nu vorbească la telefon, să nu fie ocupați sau grăbiți; de obicei, abordez oameni care stau și așteaptă. Caut oameni cât mai diverși. Uneori, fac poze și la câini. Când a dat frigul, am venit cu ideea „Dog Fashion”: am inclus poze cu câini îmbrăcați, pentru că mi se pare că le sunt atribuite caracteristici de om, prin însuși faptul că poartă haine. Câteodată, mai scriu și câte o poveste despre ei, că și câinii au poveștile lor, la fel ca oamenii.

Dog Fashion (Foto: Facebook)

Dog Fashion (Foto: Facebook)

Cum îi abordezi pe protagoniștii fotografiilor tale?

Cu o replică simplă: „Hei, salut! Pot să-ți fac o poză? Eu fac poze la oameni pe stradă.” După ce acceptă, le fac poza și, treptat, le explic ce fac și unde o să apară, etc., pentru că altfel, dacă le explic totul deodată, se plictisesc și pleacă.

Cum reacționează cel mai des oamenii când le propui să-i fotografiezi?

Răspund cu un zâmbet.

„Văzut pe la Tineretului” (Foto: Facebook)

„Văzut pe la Tineretului” (Foto: Facebook)

„Oamenii pot să reflecte un pic din viața lor prin mine”

"Azi am împlinit o lună de când suntem împreună." - cu Alexandra Cretu şi Bogdan Olariu. (Foto: Facebook)

„Azi am împlinit o lună de când suntem împreună.” (Foto: Facebook)

Primești feedback la fotografiile tale?

Cred că, în total, au fost vreo cinci poze pe care le-am șters de pe pagină, din cauza oamenilor care spuneau lucruri neplăcute în comentarii. Uneori, cuvintele rănesc oamenii. În ceea ce privește contactul cu protagoniștii fotografiilor, cred că au avut cu toții o experiență plăcută. Și eu, de altfel. Pentru că e vorba despre un moment de socializare, în care oamenii pot să reflecte un pic din viața lor prin mine, printr-o conversație plăcută. Asta ca o pauză de la realitate.

Ți-ai făcut prieteni din rândul celor pe care i-ai făcut cunoscuți pe pagina ta?

Imediat după ce fac cunoștință cu ei, îmi sunt prieteni, mai mult sau mai puțin. Cu unii, încă țin legătura.

După toate poveștile pe care le-ai întâlnit, cum ai putea descrie bucureștenii?

Micro-modă (Foto: Facebook)

Micro-modă (Foto: Facebook)

Nu sunt bucureșteni. Majoritatea sunt veniți din afara Bucureștiului și am zice să sunt oameni ai României. În Humans of New York, sunt oameni din toată lumea, iar în Oameni ai Bucureștiului sunt oameni din România. Ca descriere, aș zice: „ființe sociabile”.

Unde ți-ai propus să ajungi cu acest proiect?

Vreau să mă afirm în lume ca fotograf. Punctul culminant va fi o colecție cu toate fotografiile care îmi plac mie cel mai mult, pe care vreau să le adun într-o carte. O carte cu mici povești ale oamenilor pe care i-am pozat.

"Ce faci ?"  "Protestez împotriva sistemului educațional. Pentru că ne ia ochii de la ce vrem să învățăm cu adevărat." (Foto: Facebook)

„Ce faci ?” „Protestez împotriva sistemului educațional. Pentru că ne ia ochii de la ce vrem să învățăm cu adevărat.” (Foto: Facebook)

Un gând despre &8222;Alexandru Cosma: „Hei, salut! Pot să-ți fac o poză?”&8221;

  1. hehe, ideea a fost inspirata din pagina de fb „people of new york” care face exact acelasi tip de fotografii cu poveste atasata si care are un mare succes nu doar in state ci si international. Felicitari pentru fotografiile frumoase cu oameni frumosi! 🙂

Lasă un comentariu