Alexandru Mărginean: „Muzica medievală poate duce imaginația de la durere la extaz, de la luptă la sacru”

Foto: Facebook

Foto: Facebook

„Glorie și onoare!” Așa își încheie Alexandru Mărginean toate mesajele. Și asta, deoarece, pentru el, statutul de Cavaler în Ordinul Cavalerilor Lup este mai mult decât o ipostază, este un adevărat crez pe care și l-a descoperit. A intrat în această „formațiune” artistică pentru că are o pasiune intensă pentru tot ceea ce înseamnă medieval. De aceea, se implică activ în organizarea Festivalului Medieval de la Sighișoara, ajuns, anul acesta, la cea de-a XXIII-a ediție, programată pentru perioada 24-26 iulie. Evenimentul re-crează, an de an, atmosfera cetății medievale, aducând în scenă muzica, meșteșugurile și artele epocii.

Despre Festival am vorbit cu Alexandru Mărginean, care a povestit câte puțin din temele ultimilor ani. Pentru ediția din 2011 – a cărei temă a fost „Merlin – Vrăjitorul Lumii Medievale”, evenimentul a fost distins cu Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Margareta a României, motiv de mândrie pentru întreaga echipă. Responsabil atât cu promovarea, cât și cu participarea propriu-zisă la programele artistice, Alexandru dezvăluie motivele pentru care anul acesta n-ar trebui, cu nici un chip, să ratăm Festivalul.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Alina-Elena Vasiliu: Povestește-mi despre Festivalul Medieval de la Sighișoara.

Alexandru Mărginean: Ca să încep cu începutul, aș putea spune despre Festivalul Sighișoara Medievală că este cel mai longeviv festival din România post-decembristă, iar anul acesta, dacă ne ajută bunul Dumnezeu, se va întâmpla a XXIII-a ediție. În „breasla” iubitorilor de medieval, Sighișoara Medievală e un festival al cărui nume răsună. E un reper. Cetatea Sighișoarei câștigă cu atât mai multă reputație cu cât e singura cetate locuită din Europa de est (dacă nu mă înșel chiar Europa centrală și de est).

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Din Moldova, Maramureș, Crișana, Banat, Muntenia, Oltenia, Dobrogea, până la Italia, Franța, Anglia, Portugalia, Spania, Germania, Polonia, Rusia, Japonia, China, Egipt, Statele Unite și ar mai fi multe tărâmuri de înșirat; spectatori avem din toate colțurile lumii. Festivalul încearcă să transmită, pe cât posibil, anumite valori după care s-a trăit sute de ani și care au pus bazele la începuturile civilizației. Medievalul, pentru oamenii secolului XXI, cu atât mai mult prezentat prin intermediul unui Festival de Artă Medievală, poate fi considerat un reper al civilizației, unde Curajul, Onoarea și Dreptatea erau Valori care guvernau viața socială din acea vreme și către care întoarcem capul și în ziua de azi.

Unul din cele mai mari „Titluri de bună purtare” pe care Festivalul le putea primi a fost în 2012 când, în urma ediției din 2011, Festivalul Sighișoara Medievală a primit Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Margareta a României, fiind un titlu de glorie, având în vedere specificul festivalului în raport cu secolul în care trăim.

Temele pe care Festivalul le-a avut din 2010 încoace, de când pe plan organizatoric s-a implicat prin Liviu Pancu – directorul artistic de 5 ediții – și Teatrul Scena – Ordinul Cavalerilor Lup, au fost gândite în așa fel încât fiecare ediție să se bucure de unicitate și de o omogenitate a evenimentelor desfășurate pe parcursul întregului festival. S-a renunțat la acel desfășurător clasic și s-a recurs la unificarea reprezentațiilor sub guvernarea unei Teme generale.

Temele prin care a trecut Festivalul Sighișoara Medievală sunt următoarele:

Foto: Facebook

Foto: Facebook

2010„Întoarcerea Cavalerilor” – 2010 a fost anul în care s-a realizat o delimitare clară în ceea ce privește participarea la Festival a altor formațiuni, în afara celor medievale, care diluau aerul medieval al Festivalului. Întoarcerea cavalerilor a însemnat participarea a 13 Ordine Cavalerești din țară și străinătate, care, împreună, au umplut piața cetății la intrarea Marelui Car al Jertfei aduse către spiritul Cavaleresc.

2011„Merlin – Vrăjitorul Lumii Medievale” – Vrăjitorii au fost și sunt simboluri ale spiritualității și meditației. Filosofia vrăjitorului e una puternică și care reușește să învingă barierele temporale. Merlin, în afară de statutul de „Vrăjitor”, a fost mentorul și filosoful care reușea să insufle Cavalerilor din vremea respectivă puterea și forța de a depăși limitele „pământescului”. Asta a stat și la baza spectacolului jucat în timpul festivalului, și anume Învățătura ca Valoare primordială a oricărui Cavaler.

2012„Sighișoara Medievală XX” – În 2012 (sau 6012 cum ne place nouă, Cavalerilor, să spunem) s-au împlinit niște cifre puternice, care au condus Festivalul către situația în care tema ediției să fie chiar aniversarea sa. În primul rând, Festivalul Sighișoara Medievală se afla la cea de-a XX-a aniversare. În al doilea rând, pentru iubitorii de medieval se aniversa un alt eveniment foarte important: 600 de ani de la nașterea Ioanei d’Arc – un simbol al Luptei și al Credinței. În al treilea, dar nu în ultimul rând, 2012 a fost anul în care Festivalul a primit unul din cele mai prețioase titluri pentru o astfel de manifestare: Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Margareta a României. Și iată cum 2012 a devenit anul cu triplă semnificație pentru Festival, motiv pentru care ediția a și purtat numele Sighișoara Medievală XX.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

2013„Vlad – Cavalerul Dreptății” – Povestea adevărată, plină de sacrificiu și patriotism în adevăratul sens al cuvântului, al celui care a fost Vlad Dracul. În 2013 s-a încercat și ne place nouă să credem că am și reușit să transmitem frânturi din adevărata poveste a domnitorului, care a sacrificat prea mult în opinia unora, pentru Țară și pentru liniștea Neamului. Simbolul Sacrificiului este unul din cele mai importante pentru orice cavaler. Iubirea de neam și țară sunt seva cu care se hrănește orice cavaler când pleacă la bătălie. Când  acestea se alătură, generează o poveste care te ține cu sufletul la gură, de la mic la mare, transmițând fapte și acțiuni încărcate de simboluri primordiale.

2014„Jacques de Molay – 700 de ani de Cavalerism” – De la 1 februarie 2014, pot spune cu mare bucurie, fiind onorat și încântat în același timp, că alături de Frații mei Lupi, am primit recunoașterea și regularizarea noastră ca și Cavaleri Templieri ai Sfântului Bernard. Jacques de Molay, ultimul Mare Maestru al Cavalerilor Templieri este exemplul suprem al sacrificiului de sine, pentru binele Fraților și al Ordinului pentru care a jurat. Apărarea Credinței, a Fraților, a Ordinului, a Țării fără clintire în fața oricărei amenințări este ceea ce mie mi se pare a fi Cavalerismul Adevărat. Este ceea ce Primii Mari Maeștri au pornit și este ceea ce Jacques de Molay a dus la sfârșit, aducând odată cu sacrificiul lui, Glorie Eternă Tuturor Cavalerilor. Iată câteva motive pentru care cei 700 de ani de la arderea pe rug al lui Jacques de Molay pot sintetiza într-un festival de artă medievală trăiri și fapte eroice ale Cavalerilor demult apuși, și iată de ce, în secolul XXI, avem nevoie să ne fie reamintite Valori și Simboluri din acea perioadă.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

„Lumină, Glorie și Onoare!”

Câți oameni sunt implicați în organizarea festivalului?

E greu de atribuit un număr. Fiecare ediție, în funcție de numărul de participanți așteptați, în funcție de capacitățile administrative din acel an ale municipalității, în funcție de… și ar mai fi multe variabile de enumerat, în aceeași măsură cum e unică din punct de vedere al temei, e unică și ca număr de organizatori. Fiecare segment (administrativ, economic, artistic, turistic etc.) dispune de un număr diferit de oameni dislocați către organizare, care diferă în funcție de cerințele ediției în cauză. De la 10 la 20 – 30 – 40  de oameni, putem vorbi de orice cifră.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Care este contribuția ta?

Pe plan artistic, fiind Cavaler în Ordinul Cavalerilor Lup, particip activ la toate reprezentațiile pe care Ordinul le prestează în decursul festivalului. De la turniruri, la prezentări de arme, spectacole proprii ale Ordinului (Fiii Lupului, Legenda Prințesei Wilma, Arderea Vrăjitoarei, Spânzurarea Hoților de Cai, Comemorarea Eroului Pierdut), spectacolele jucate în cadrul Festivalului, etc. Din punct de vedere profesional, în ceea ce privește Sighișoara Medievală, mă ocup în principal cu pregătirea materialelor publicitare, de promovare (afișe, bannere, mash-uri, fluturași, invitații, caiete-program, etc.) și cu administrarea site-ului www.sighisoaramedievala.ro, toate acestea fiind făcute sub blazonul Teatrului Scena.

Cum ai descrie festivalul în 3 cuvinte?

Lumină, Glorie și Onoare!

„Festivalul Sighișoara Medievală poate să producă o adevărată emoție într-un om”

Care sunt amintirile tale legate de Festivalul Medieval de la Sighișoara?

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Într-o zi, am auzit o parabolă a cărei concluzie ar fi că, din toată viața care ne e așternută în față, pentru noi, pentru Omul din noi, după timpul alocat somnului, muncii, școlii, spălatului, mâncatului și câte și mai câte face un om, rămânem cu foarte, foarte puțin timp pentru sufletul nostru. Sighișoara Medievală, întâmplările din festival, munca, bucuriile, oamenii, spectacolele, răsăriturile prinse la un pahar de vorbă și toate amintirile care s-au născut în timpul Festivalului, alcătuiesc pentru mine, cu mare bucurie, o parte semnificativă din acel Timp dedicat Omului Alexandru Mărginean. Să enumăr amintiri ar fi o nedreptate față de mulțimea de amintiri pe care nu le-aș enumera din cauza limitării acestor rânduri într-o formă de interviu. Sunt foarte multe momente de povestit în prea puține rânduri pe care le-aș putea scrie despre amintirile din festival. Ce pot afirma cu tărie, în schimb, e faptul că Festivalul Sighișoara Medievală poate să producă o adevărată emoție într-un om, fie el participant, fie el spectator.

De ce ar trebui să vină spectatorii la Festivalul Medieval de la Sighișoara anul acesta?

La Festival? Pentru Medieval. Pentru Autentic. Pentru Clipe. Clipe pe care nu le poți trăi în altă parte. Anul acesta, cu atât mai mult, pentru muzică. Pentru muzica medievală, care poate duce imaginația spectatorului de la durere la extaz, de la luptă la sacru, de la Sighișoara secolului nostru la Sighișoara MEDIEVALĂ.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

„Fiecare Om este un Simbol”

Faci parte din Ordinul Cavalerilor Lup. Ce presupune acest statut și cum l-ai dobândit?

Foto: Facebook

Foto: Facebook

A fi admis în Ordinul Cavalerilor Lup nu presupune în primă fază nimic altceva decât să fii un iubitor de medieval, să vii cu un suflet bun, să îți dedici timp și să fii conștient că trebuie muncit în adevăratul sens al cuvântului. A rezista, iar apoi a accede către ranguri superioare, acestea ar fi cu totul altceva. Ce trebuie știut din capul locului este că Ordinul Cavalerilor Lup este un proiect al Asociației Culturale Teatrul Scena. Este un Ordin artistic pe care noi încercăm să-l profesionalizăm. Intrarea, apoi învestirile în alte ranguri, se petrec sub un jurământ și un ritual, culese din medieval, dar adaptate secolului în care trăim. Ca să rezum cum văd eu această relație Ordin – Eu și Eu – Ordin, voi spune în felul următor: „Fiecare Simbol exprimă atât de multe cât îi este dat fiecăruia să înțeleagă. Fiecare Om este un Simbol și fiecare Om are datoria ca, până la sfârșitul vieții sale, să își înțeleagă Simbolul Sufletului lui. Să ne trăim viețile în așa fel încât, atunci când vine Momentul, să fim fericiți și mândri pentru ce Simbol am fost și pentru ce Simbol am lăsat în urmă.”

La ce alte proiecte lucrezi, în afară de implicarea în festival?

Majoritatea proiectelor în care sunt implicat țin de medieval, la fiecare în parte fiind mai mult sau mai puțin implicat și în partea organizatorică. Nu voi înșirui acum toate festivalurile, dar pot spune că se întind de la Sighișoara la Arad, Tîrgu-Neamț, Tîrgoviște, Tîrgu-Mureș, Rucăr, Brașov, Ardud, Suceava, Bistrița, Sebeș, ș.a.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s