Festivalul Național de Film pentru Nevăzători așteaptă spectatori

siglaTu cum te-ai uita la un film dacă n-ai putea să-l vezi? Festivalul Național de Film pentru Nevăzători te invită să încerci o experiență inedită! „Filmele ies la lumină!” este motto-ul sub care se derulează primul eveniment de acest gen din România, care va avea loc între 15 și 19 mai, la București.

Vreme de cinci zile, la cinematograful Elvire Popesco, din incinta Institutului Francez în România, și la cinematograul Muzeului Țăranului Român, vor fi proiectate zece filme, la care sunt invitate să ia parte atât persoanele cu deficiențe de vedere, cât și cei care nu întâmpină probleme în vizionarea peliculelor. Pentru nevăzători, alături de coloana sonoră a filmului, mai este introdusă o bandă care conține informații necesare pentru înțelegerea acțiunii, despre decoruri, gesturile actorilor, stările psihice indicate de mimica lor, vestimentație, poziția în cadru, ordinea intrării în scenă, relațiile dintre personaje, etc. Ceilalți privitori, care nu întâmpină probleme de vedere, pot solicita, dacă vor, la intrare, căști, pentru a empatiza și ei cu experiența spectatorilor nevăzători.

KT1Z9083

Sursa foto: Gabriela Dima

 

Printre filmele care vor fi proiectate, se numără producții românești premiate la competiții internaționale, precum: Aferim, După dealuri, Despre oameni și melci și Poziția copilului. Din organizarea proiectului face parte Fundația Cartea Călătoare, din Focșani, în parteneriat cu Asociația pentru promovarea filmului românesc. Fundația Cartea Călătoare participă, din 2009, la fiecare ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) cu proiecții destinate persoanelor cu deficiențe de vedere. Festivalul de la București va fi urmat de o Caravană Cinematografică în zece orașe ale țării, unde vor fi proiectate filme din cadrul evenimentului din Capitală, pentru a putea asigura accesul la cultură al unui număr mare de persoane cu deficiențe de vedere.

Și nevăzătorii pot merge la film! Hai și tu să simți cum e pentru ei!

 

KT1Z9011

Sursa foto: Gabriela Dima

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s