Magda Coman: „Nimeni nu are nevoie să fie privit cu milă fiindcă are o dizabilitate”

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Pe două picioare sau pe două roți? Cum ar trebui să prezinte moda un manechin? Magda Coman a făcut modelling din ambele ipostaze. Și de fiecare dată a urcat pe podium cu fruntea sus, mândră de ceea ce știe și de ceea ce poate. Nu și-a propus să abordeze un tip deosebit de modelling, însă viața a determinat-o să facă lucruri minunate, din scaunul cu rotile, pentru cei care îi împărtășesc experiența.

Un accident din 2005 i-a lăsat, după cum spune, „o rană care nu se va cicatriza niciodată”. Însă acea întâmplare i-a schimbat nu doar stilul de viață, ci și atitudinea față de cei din jur: „Am lăsat să pătrundă dragostea în sufletul meu și să iubesc iar oamenii. Prefer ca oamenii care mă privesc să mă iubească așa cum sunt azi, Magda Coman cea care nu este în poziție verticală, dar care iubește și dăruiește cu aceeași intensitate. Vreau ca, din tragedia mea, oamenii să cunoască partea pozitivă a vieții mele și să las în urmă trecutul, privind cu seninătate spre viitor.”

Magda Coman coordonează proiectul Atipic Beauty, prin care încurajează tinerele aflate în scaun rulant să-și continue meseria de model, valorificând astfel frumusețea lor, și nu deficiența. Tânăra vorbește în interviu despre ascensiunea în lumea modei, despre proiectul care a dărâmat prejudecata neputinței celor în scaun cu rotile, dar și despre ce înseamnă pentru ea frumusețea.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Alina-Elena Vasiliu: Ce vă doreați să deveniți când erați mică?

Magda Coman: Când eram mică, visam să devin artist, îmi plăcea să mă ridic pe vârfurile degetelor, pentru că nu ajungeam, și zilnic să mă privesc în oglindă. Chiar bunicul meu îmi repeta, amuzându-se copios: „Magda, azi ai uitat să te uiți în oglindă!” Îmi plăcea să cânt și să dansez pentru oricine le călca pragul casei bunicilor mei.

Foto: arhiva personală

Foto: arhiva personală

Ați participat la concursuri de frumusețe, baluri ale bobocilor? Ați obținut premii?

Am participat pentru prima dată la Miss Boboc în Liceul Economic Hermes Nr. 6, unde studiam. Am câștigat titlul de Miss Boboc, de unde a și început cariera mea de model, o agenție sponsorizând acest concurs cu un curs de modelling. Am câștigat Miss Eleganța București în anul 2002. Astfel, am fost remarcată de alte agenții și am început să colaborez cu ele, să pozez pentru diferite reviste de fashion, să apar în reclame (la Bancpost, în videoclipuri muzicale), să prezint ca manechin la festivalul de modă de la Iași pentru diferiți designeri români. Cariera mea de model a început la 16 ani.

Ați jucat într-un videoclip al trupei Krypton. Cum ați fost aleasă? Cum au reacționat colegii, prietenii? În ce an se întâmpla asta?

Melodia se numea „Îți mai aduci aminte”; a fost o experiență frumoasă și interesantă. Am fost aleasă de membrii trupei la un casting. Așa l-am cunoscut pe Răzvan Fodor și așa ne-am și împrietenit. Videoclipul a fost făcut în 2001 – sper să nu greșesc anul. Prietenii au reacționat pozitiv și s-au bucurat, chiar le plăcea melodia. Colegele păreau așa, puțin cârcotașe, ca între fete, pentru că în videoclip îl sărutam pe Răzvan Fodor, care era, pe atunci, idolul multor adolescente.

„Dacă ai încredere în tine, visul tău poate deveni real”

Foto: Facebook

Foto: Facebook

V-ați gândit vreodată, după accident, să vă orientați spre o altă profesie?

Înainte de accident, pe lângă faptul că profesam și ca manechin-fotomodel profesionist, îmi doream să studiez Dreptul și să profesez ca avocat. Însă traiectoria vieții mele s-a schimbat, am urmat Facultatea de Psihologie, cu gândul că mă voi ajuta pe mine să depășesc momentele grele, iar la rândul meu, într-o zi, îi voi ajuta și pe alții.

Ați fi vrut să faceți altceva, în afară de modelling? V-a tentat vreodată altă profesie?

Am terminat Facultatea de Psihologie, însă nu profesez. Pe viitor, mi-aș dori să devin psiholog clinician și, dacă voi avea posibilitatea, să am și propriul meu cabinet, de unde oamenii să plece fericiți.

Cum a fost prima prezentare/primul shooting după accident?

Prima experiență ca fotomodel în Germania, eu fiind în scaunul rulant și plecând singură, fără însoțitor, a fost încărcată de emoții. Am retrăit ce lăsasem în urmă fără voia mea și m-am regăsit. Am înțeles că, dacă ai încredere în tine, visul tău poate deveni real, oricât de îndepărtat sau de imposibil ar părea. Am pozat în Dortmund și Düsseldorf timp de trei ani pentru diferiți fotografi. Spre surprinderea mea, am pozat într-unul dintre studiourile foto în care s-a lansat Claudia Schiffer.

Atipic Beauty – un eveniment care produce schimbări în suflete

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Cum și când a luat naștere proiectul Atipic Beauty?

Atipic Beauty a luat naștere în 2013 și este primul proiect din cadrul Asociației Open your Heart, care are ca scop promovarea imaginii persoanelor cu dizabilități din România. Atipic Beauty promovează imaginea persoanelor cu dizabilități sub o altă formă, arătând frumusețea celor care au reușit să se autodepășească, într-o țară în care nu există adaptare pentru utilizatorii de scaun rulant. Au terminat diverse facultăți, au învins practic sistemul, transformându-se în modele și exemple de viață pentru întreaga societate.

Atipic Beauty este o campanie concepută ca o serie de evenimente de modă care să se desfășoare anual sau cu o frecvență mai mare. Show-urile aduc pe podium modele în scaun rulant. Fiecare model este însoțit de o vedetă autohtonă în prezentarea pe care o face. Astfel, s-a evitat o posibilă aparență de proiect de tip „ei versus noi” și s-a creat ideea de coeziune.

Atipic Beauty este un eveniment unic în lume ca format și este înregistrat ca brand. Există în alte țări evenimente destinate persoanelor cu dizabilități, dar conținutul este diferit, au structura unui concurs de Miss. S-a ales această formă de a promova Atipic Beauty, considerând că societatea românească nu este pregătită să adopte acțiunile externe ale țărilor care sunt familiarizate cu incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Cum încercați să ajutați oamenii prin acest proiect?

Asociația Open your Heart este la început de drum, însă pe viitor sper să putem ajuta cât mai multe cazuri sociale prin proiectele ce sunt în curs de desfășurare. Vrem ca oamenii cu dizabilități să aibă încredere în noi și să reușim să le fim un sprijin atât la nivel de informare, cât și prin ajutorul solicitat. Primul eveniment Atipic Beauty a fost dedicat unui băiețel de 2 ani, Emanuel Bontas, care suferă de o boală foarte rară și gravă de piele, și am reușit să strângem ceva bănuți pentru el la momentul acela. Modelele care participă primesc diverse cadouri, iar eu încerc să le surprind cu ceva nou de fiecare dată, pentru a le face o bucurie.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Cum le-ați găsit pe celelalte modele în acest proiect?

Pentru modelele care participă la Atipic Beauty nu am organizat un casting. Nu mi-am permis să fac lucrul acesta, din cauză că, poate, cele care vor primi un răspuns negativ din partea mea pentru că nu se pliază pe acest proiect ar putea fi supărate. Văzându-mă în diferite emisiuni la TV, ele m-au contactat sau m-au căutat pe rețelele de socializare.

Cum au privit ele inițiativa dumneavoastră, de a organiza defilări în scaune cu rotile?

Atipic Beauty, pentru fiecare model care ajunge să trăiască această experiență, este ceva unic. Dincolo de emoția pe care o trăiesc, se simt frumoase și apreciate la adevărata lor valoare. Iar eu, la fiecare ediție, încerc să introduc modele noi și sunt fericită că pot să văd schimbarea care se produce în sufletul lor.

„Binele pe care îl faci oamenilor îți înfrumusețează sufletul și mintea”

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Ce reacție au oamenii cărora le povestiți despre prezentările de modă din scaunul rulant?

Nu voi ascunde faptul că, la fiecare ediție, organizarea este foarte grea, pentru că sponsorii sunt foarte reticenți în a-și asocia imaginea și a investi în acest eveniment, care are niște costuri foarte mari. Mă lupt de fiecare dată cu mentalități învechite și aș vrea să se înțeleagă că, dincolo de un eveniment cosmetizat care arată ca un show fashion, există scopul social. Și anume, nevoia persoanelor cu dizabilități de a fi integrate social, nevoia de accesibilizare pentru utilizatorii de scaun rulant. Normalitatea trebuie să pătrundă și în România, pentru că nimeni nu are nevoie să fie privit cu milă fiindcă are o dizabilitate, ci să fie ajutat să evolueze și să fie acceptat.

Ați participat la o prezentare de modă și la New York. Cum a fost?

Am participat în februarie anul acesta la Mercedes Benz Fashion Week, reprezentând România pe podium. Experiența trăită a fost visul meu, ca model, dar și o dovadă de curaj, pentru că am plecat singură, fără însoțitor. Castingul pentru această prezentare a fost făcut în Roma, unde au participat 96 de fete în scaun rulant din toată lumea, care au trimis fotografii. Au fost alese nouă, eu fiind singura româncă.

Foto: arhiva personală

Foto: arhiva personală

Zborul către New York a fost plin de emoții. Când am ajuns, am fost cazați în Manhattan, iar toată activitatea noastră se desfășura în New York. A trebuit să folosesc trenul, metroul, taxiuri și mi s-a demonstrat că nu modul în care te deplasezi este important, ci, dacă există accesibilizare, poți deveni un om independent. Eu am prezentat pentru un designer român, Rozalia Bot, cu care lucram și în Atipic Beauty, și am fost surprinsă s-o revăd acolo și să fiu repartizată chiar la ea. În sală, se regăseau foarte mulți români care mă urmăreau pe Facebook și care au venit special să mă vadă. Am fost foarte fericită că am ajuns la New York pe podium, unde chiar și manechine perfecte din România prea puține ajung.

Ce înseamnă frumusețea, în viziunea dumneavoastră?

Pentru mine, este mai de preț frumusețea interioară, care se regăsește în fiecare om, decât cea exterioară, care este trecătoare. Fiecare dintre noi avem motive să ne simțim frumoși și să dăruim dragoste celor din jurul nostru. Iar binele pe care îl faci pe acest pământ oamenilor îți înfrumusețează sufletul și mintea.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Ce vă motivează să mergeți mai departe, să demontați stereotipul că persoanele imobilizate sunt complet neputincioase?

În primul rând, Dumnezeu mă ajută zilnic să trec prin diferite încercări și să pot demonstra lumii întregi faptul că, dacă ai o dizabilitate, nu trebuie să te simți discriminat și marginalizat, ci integrat în societate, pentru că în tine există voința de a te autodepăși și de a-ți continua viața așa cum este. Minunea din viața mea, Rahela, pe care am născut-o după accident și pe care o cresc singură, îmi dă forța necesară să merg mai departe. În ochii și în zâmbetul ei, văd toată dragostea din lume.

Ce alte pasiuni are Magda Coman?

Mă faci să zâmbesc. Magda este un om simplu, îi place să călătorească, să petreacă timp cu Rahela și cu prietenii, să citească, să vadă filme. Dar pasiunea ei veșnică o să rămână moda.

Lucrați și la alte proiecte?

Da, lucrez și la alte proiecte și sper ca, prin Asociația Open your Heart, pe care eu o conduc, să le duc și la bun sfârșit și să le anunț cât de curând. Deocamdată, ne revedem cu Atipic Beauty la cea de-a șaptea ediție, pe 27 octombrie, la Cluj, în Casino Parc, unde o să fie un show inedit, cu 14 designeri care vor face seara să strălucească.

Foto Facebook

Foto Facebook

Reclame

Un gând despre &8222;Magda Coman: „Nimeni nu are nevoie să fie privit cu milă fiindcă are o dizabilitate”&8221;

  1. Buna Magda ma numesc Ninel am 37 de ani, si eu sunt o persoana in fotoliu rulant si as vrea sa gasesc pe cineva ,o fata sa ma inteleaga asa cum sunt..sa pot convietui cu ea pentru restul vieti daca se poate..nr meu 0725627266 ms..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s